Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej. [X]
Jak usztywniać serwetki, ozdoby robione na szydełku krochmalem z mąki ziemniaczanej
Dodano: 10.05.2015 07:05

Przepis na krochmal

Do przygotowania krochmalu potrzebne nam będą:

  • mąka ziemniaczana - skrobia ziemniaczana
  • woda

Krochmal przygotowuje się tak samo jak domowy kisiel. Zaczynamy od zagotowania 1/2 litra wody. Do szklanki wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej zalewamy niewielką ilością wody i dobrze mieszamy. Gotową zawiesinę wlewamy do gotującej się wody cały czas mieszając, kiedy zgęstnieje ściągamy z ognia.

krochmalenie serwetek robionych na szydełku, jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej, domowy kisiel

W ciepłym krochmalu moczymy nasze robótki. Następnie rozkładamy je na płótnie i przystępujemy do blokowania czyli przypinamy odpowiednio szpilkami nadając naszej serwetce kształt. Pozostawiamy do wyschnięcia. Jeśli wolimy szybszy sposób suszenia to możemy skorzystać z żelazka prasując naszą serwetkę zaraz po wyciągnięciu z krochmalu. W trakcie prasowania serwetkę należy delikatnie naciągać nadając jej ładny kształt.

Robótki usztywniane tym sposobem osiągają sztywność zbliżoną do kartonu.

Gęstość krochmalu regulujemy wodą jeśli ma być gęstszy dajemy mniej wody, a jeśli rzadszy więcej.

Możemy również używać gotowego krochmalu np. Ługa

szydełkowanie, na czym polega blokowanie

Komentarze:

Użytkownik
patryshka83  
2015-09-14 14:58
boskie serwetki :)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Zaloguj się | Zarejestruj się