Przepis na krochmal
Do przygotowania krochmalu potrzebne nam będą:
- mąka ziemniaczana - skrobia ziemniaczana
- woda
Krochmal przygotowuje się tak samo jak domowy kisiel. Zaczynamy od zagotowania 1/2 litra wody. Do szklanki wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej zalewamy niewielką ilością wody i dobrze mieszamy. Gotową zawiesinę wlewamy do gotującej się wody cały czas mieszając, kiedy zgęstnieje ściągamy z ognia.
W ciepłym krochmalu moczymy nasze robótki. Następnie rozkładamy je na płótnie i przystępujemy do blokowania czyli przypinamy odpowiednio szpilkami nadając naszej serwetce kształt. Pozostawiamy do wyschnięcia. Jeśli wolimy szybszy sposób suszenia to możemy skorzystać z żelazka prasując naszą serwetkę zaraz po wyciągnięciu z krochmalu. W trakcie prasowania serwetkę należy delikatnie naciągać nadając jej ładny kształt.
Robótki usztywniane tym sposobem osiągają sztywność zbliżoną do kartonu.
Gęstość krochmalu regulujemy wodą jeśli ma być gęstszy dajemy mniej wody, a jeśli rzadszy więcej.
Możemy również używać gotowego krochmalu np. Ługa
Zobacz również:
Usztywnianie koszyczków i ozdób szydełkowych za pomocą cukru
patryshka83